maanantai 25. heinäkuuta 2011

Mustikkaa, Mustikkaa! - Suuri piirakkavertailu

Poimin viimeviikolla maalla mustikoita kansallisromanttisesti valkoisessa pitsimekossa. Se ei ollut kovin hyvä idea, koska mekko ei ollut kauaa valkoinen.

Romantikoille käy aina näin. Hyvät ideat osoittautuvat huonoiksi ja realismi iskee kesken tunnelmoinnin salakavalasti takavasemmalta.


Joka tapauksessa leivoin keskiaikaseuran heinäkuun käsityösunnuntaihin mustikkapiirakkaa. Samalla lupauduin myös leipomaan Aidanille oman mustikkapiirakan lähiaikoina korvauksena erinäisistä palveluksista.


Annoin Facebookissa herralle useita mustikkapiirakkavaihtoehtoja ja pian niitä pyydettiin jakoon resepteinä.Tässä niitä nyt siis tulee:


Perinteinen pullapohjainen

Pohja:

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

puolikas muna

1 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

½-1 rkl kardemummaa

3/4 tl suolaa

n. 7 dl vehnäjauhoja

100 g sulatettua voita

Täyte:

1 l mustikoita

2 dl sokeria

1 dl vettä

2 rkl perunajauhoja

puolikas muna voiteluun

Valmista pullataikina. (Kai nyt lähes jokainen osaa tehdä pullataikinan ilman erillistä ohjetta! Jos et silti osaa, niin katso vaikka jauhopussin kyljestä. Tärkeintä on kuitenkin vaivata taikina sopivalla aggressiolla niin, että se irtoaa kulhon reunoista. ) Laita taikina kohoamaan esim. kuumaan vesihauteeseen.


Valmista täyte. Kuumenna ainekset kattilassa. Kauli osa taikinasta uuninpellille. Jätä loput ristikkoa varten. Levitä täyte pohjalle. Muotoile ristikko leivinpyörällä suikaloidusta taikinasta piiraan päälle. Paista 225 asteessa 15–20 minuuttia.


Kommentit: Tämä on niin laimea! Ei mitään mausteita tai kommervenkkejä, vaan pelkästään perusmakuja. Resepti on kuitenkin, kuten nimikin kertoo, kaikista konservatiivisin. Mieleen tulee mummola ja koulun ruokala.


Tarjoa tätä jos haluat pelata varman päälle. Itse en kuitenkaan tästä peruspiiraasta paljon välitä.


Mamman marjapiirakka

150 g voita

1 dl sokeria

1 muna

1, 5 dl grahamjauhoja

1,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Täyte:

0,5 dl sokeria

2 dl kermaviiliä

0,5 dl marjoja

1 tl vaniljasokeria

1 muna

Valmista taikina. Vatkaa ensin voi ja sokeri ja lisä muna joukkoon. Sekoita keskenään kuivat aineet ja vatkaa nekin taikinaan. Sekoita täytteen aineet ja kokoa piirakaksi. Paista 200-asteessa 30–40 minuuttia.


Kommentit: Tämä on mulle se lapsuuden mustikkapiirakka. Äiti tekee tätä aina. Muun muassa eräs 70-luvun kotitalouden oppikirja lienee iskostanut tämän reseptin syvälle suomalaisten mieliin.


Pohjaa voi varioida. Kokeile korvata grahamjauhot ruisjauhoilla tai vaikka kaurahiutaleilla! Hyvä resepti, mutta kyllästymisen vaara on itselläni suuri. Kaipaan mausteita vähän enemmän, olenhan maustefriikki!


Alinan erikoinen

Pohja:

75 g voita

1 dl sokeria

1 muna

2dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 tl kanelia tai kardemummaa

0,5 dl kermaa

Päälle:

3 dl mustikoita

Pinnalle:

0,75 dl sokeria

1 muna

2 dl vaniljajogurttia

1 tl vaniljasokeria

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muna keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kerma. Laita taikina piirasvuokaan. Ripottele pinnalle marjat. Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä marjojen päälle.


Paista 2000-asteisessa uunissa 30–35 minuuttia.


Kommentit: Alina teki tätä Hirvenkylän tiede- ja taidepiirissä. Siitä siis nimi. Tämä on ihan törkeän hyvää. Kerma pehmentää pohjaa jossa on makua. Tästä tykkään melkein yhtä paljon kuin seuraavasta piiraasta.


Gythan erikoinen

150 g voita

1,5 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

1 tl leivinjauhetta

1 kananmuna

Täyte:

400 g jogurttia

0,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 kananmunaa

(1 rkl ruusuvettä)

Pinnalle:

4 dl vadelmia

2 dl mustikoita

0,5 dl sokeria

Sekoita rasva ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Erota 1 dl taikinasta erikseen. Lisää loppuun taikinaan muna. Levitä munallinen taikina vuokaan. Sekoita täytteen ainekset ja levitä taikinan päälle. Lisää marjat ja sokeri piirakkaan. Ripottele lopputaikina piiraan päälle. Paista 200-asteessa noin 55 minuuttia.


Kommentit: Tämä resepti on vanhasta Pirkka-lehdestä. Gythan erikoisen tästä tekee ruusuvesi, jota ei ollut alkuperäisessä. Aikaa vievin vaihtoehto, mutta paras, sanon minä.


Cafe Artin mustikka-juustopiirakkaa matkien mietin, voisiko jogurtin korvata joskus tuorejuustolla.


Islannin herkku:

250 g kuorineen keitettyjä kylmiä perunoita

3 dl sokeria

5 munaa

50 g mantelirouhetta

1:n sitruunan raastettu kuori ja mehu

Täyte

3 dl kuohukermaa

mustikoita

2 dl mustikkamehua

3 liivatelehteä

Kuori ja survo perunat. Erottele munista valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa keltuaiset sokerin kanssa vaahdoksi. Lisää perunasurvos, manteli ja sitruuna taikinaan. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa 45 minuuttia. Halkaise jäähtynyt kakkupohja.


Liota liivatelehdet ja sulata ne pariin ruokalusikalliseen kiehuvaa vettä. Sekoita mustikkamehuun ja jäähdytä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita mustikat kermaan. Kermatäyte tulee pohjien väliin ja mustikkahyytelö kakun pinnalle.


Kommentit: Resepti on muinaisesta Metro-lehdestä (siltä ajalta, kun Metroa vielä jaettiin Turussa). Artikkelissa esiteltiin eri Pohjoismaiden perinteisiä jälkiruokia. Työläyden takia en ole ikinä kokeillut reseptiä. Mutta nyt kun se löytyi, mietin pitäisikö.


Aidan antoi reseptin valitsemisessa minulle vapaat kädet. Lopputuloksena on todennäköisesti jonkinnäköinen gastronominen gytha-alinahybridi, jossa yhdistyvät molempien reseptien parhaat puolet. Luovan kokeen lopputulos riippuu myös siitä, mitä kaapista sattuu löytymään.


Pitäisiköhän piirakka nimetä Aidanin erikoiseksi?

Ei kommentteja: